מיזם תיירותי חדש ומסקרן: דרך המשי היהודית

על דרך המשי אולי כבר שמעתן בעבר. מדובר בסדרה של דרכים יבשתיות וימיות אשר קישרו בין סין לבין אתרים אחרים, שבהם עברו נתיבי המסחר העיקריים בין המזרח הרחוק, הודו, המזרח התיכון, צפון אפריקה ואירופה. 

בשנים האחרונות ישנם טיולים רבים, שמתחקים אחר דרך המשי ההיסטורית, ועוברים באתרים שבהם עברו הסוחרים.

לפני כשבועיים הוזמנתי למסיבת עיתונאים במסגרת תערוכת התיירות IMTM שנערכה בתל אביב, ובה הוצג לראשונה מיזם תיירותי  חדש ומיוחד: “דרך המשי היהודית“.

המיזם, שנערך בשיתוף חמש מדינות בשלב ראשון, מציע מסלולים ומפות אינטראקטיביות, ומרכז מידע אודות האתרים היהודיים, בתי הכנסת, הרובעים היהודים, הבתים, האנדרטאות, בתי הקברות והמסעדות היהודיות במדינות דרך המשי ההיסטורית.

(השקת דרך המשי היהודית. מימין לשמאל: ג’ואל בלדובה- ראש תחום פיתוח מוצר בתיירות אזרבייג’ן, אורי בר נר- אחראי על פיתוח מרכיבים אסטרטגיים ועל היחסים הבינלאומיים בפרוייקט שיקום בתי הכנסת ובהקמת מוזיאון יהודי איזמיר בטורקיה, נווין ראמאקרישנה- נספח כלכלי תיירותי של הודו, ג’ק גוטליב- מייסד ומנכ”ל ארגון world jewish traveler, פרוזה מחמודובה- שגרירת אוזבקיסטן בישראל, יהודית קרייתי מטלון- נשיאת קרן קרייתי, לאשה ז’ווניה- שגריר גיאורגיה בישראל. צילום: רפי מורי)

את פרוייקט דרך המשי היהודית תוכלו לראות בפורטל תוכן ייעודי, שמופיע באתר World Jewish Travel , וכולל מידע יהודי על 15 ערים בחמש מדינות שונות באסיה,  בהן חיו יהודים, נוצרים ומוסלמים. בפורטל החדש כלולות הערים החשובות ביותר: איזמיר-תורכיה, טיביליסי- ג’אורגיה,  באקו-אזרביג’אן, בוכרה- אוזבקיסטן  וקוצ’ין- הודו.  

מטרת המיזם היא לספק מידע אודות האתרים היהודים לאורך דרך המשי, ולהעשיר את התוכן היהודי וההיסטורי עבור המטיילים במדינות אלו. הכל נעשה בשיתוף המדינות והשגרירויות בארץ ובמדינות המדוברות. הפורטל החדש מותאם גם למובייל ומעודכן און ליין באופן תמידי על ידי השותפים לפרויקט.

במסגרת המיזם נערכו שדרוגים של חלק מהאתרים בדרך והפיכתם לנגישים יותר לתיירים. השדרוג כולל בין היתר: שיפוץ, שילוט מחדש ובניית מסלולים באתרים הקשורים לחיי היהודים בדרך המשי היהודית. בנוסף, נאסף מידע חשוב למטיילים כמו סיורים ייחודיים, מופעים, ספרים דיגיטליים על סיפורן היהודי של הערים ועוד.

במידה ואתן מתכננות טיול לאחת המדינות (או יותר) המופיעות בפורטל- אפשר להכנס, לקבל מידע ולתכנן מראש את הטיול תוך מתן דגש לחוויה היהודית.

אילו אתרים יהודיים מופיעים בדרך המשי היהודית?

בהודו תוכלו לקבל מידע על הקהילה היהודית בקוצ’ין, בית כנסת פרדסי, בית הכנסת קאדאבאמבאגאם, בית הקברות היהודי, בית הכנסת והמוזיאון של צ’נדמנגלאם, בית הכנסת פארבור, בית הכנסת “מגן חסידים”, בית כנסת “רודף שלום”, מקומות יהודיים בעיר קולקאטה ועוד.

(עיר יהודית בקוצ’ין, הודו. צילום: כריסטבל לובו)

באזרבייג’ן תוכלו לקבל מידע על הקהילה היהודית, בית הכנסת של יהודי ההר, בית הכנסת בבאקו של יהודי אירופה וגרוזיה, תיאטרון הזמר הממלכתי, אנדרטת לוח הזיכרון של לב לנדאו ועוד.

(לוח הזיכרון של לב לנדאו. צילום: Azerbaijan Tourism Board)

באוזבקיסטן (בוכרה) תוכלו לקבל מידע על הקהילה היהודית, הרובע היהודי העתיק, בית הכנסת של בוכרה, בית הקברות היהודי הישן ועוד.

(הרובע היהודי של בוכרה, אוזבקיסטן. צילום: World Monuments Fund)

בתורכיה תוכלו לקבל מידע על הקהילה היהודית, בית הכנסת “עץ החיים”, בית כנסת שלום, הבית היהודי, המעלית העתיקה, בניין הרבנות ועוד.

(בית הכנסת עץ חיים באיזמיר. צילום: יוסף טובי)

בגיאורגיה תקבלו מידע על הקהילה היהודית, בית הכנסת הגדול, בית הכנסת האשכנזי, בית הקברות בדמפלו, הספרייה היהודית, מוזיאון דוד באאזוב להיסטוריה של יהודי גיאורגיה, מסעדת Shavi Lomi, מסעדת מנדיס ועוד.

(בית הכנסת הגדול בטביליסי, גיאורגיה. צילום: בית ישראל)

המדינות שמשתתפות בפרוייקט החליטו לשתף פעולה לא רק מטעמים תיירותיים, אלא גם כהזדמנות לקדם סובלנות ולצמצם את תופעת האנטישמיות. מכיוון שהפורטל מעודד תיירות יהודית, למדינות יש רצון לשמר, להשקיע ולשפר את התשתיות של אתרי המורשת היהודית במדינותיהן. אין ספק שאחד התמריצים לשיתוף הפעולה היה הסכמי אברהם, שפתחו דלת למזרח ועודדו מדינות מוסלמיות רבות לשתף פעולה ולקדם את המסעות לדרך המשי היהודית.

בקרוב יצטרפו למיזם סינגפור ומדינות נוספות בדרך שבין איטליה לסין.

כל הפרוייקט המבורך הזה נוצר הודות לארגון World Jewish Traveler– ארגון, שהוקם ב2011 על ידי ג’ק גוטליב במטרה לחזק את השורשים התרבותיים והיהודיים של עם ישראל במדינת ישראל ובתפוצות.

לכניסה לפורטל לחצו על הקישור:

https://www.worldjewishtravel.org/dynamic-page/?id=43238