חדש במוזיאון העיצוב בחולון: התערוכה “צבע”

בימים אלו, כשהמלחמה לא מפסיקה, המצב על הפנים והכל אפור- אני ממשיכה לחפש כל הזמן מקומות שיתנו לי ולמשפחה כמה רגעים של בריחה מהמציאות ומנה קטנה של אופטימיות. ומה יותר אופטימי מצבע?

במוזיאון העיצוב חולון נפתחה תערוכה חדשה: “צבע“, והלכתי עם הילדים לראות במה מדובר, ואם כדאי גם לכן להגיע (ספוילר: כן).

זו הפעם הראשונה שהגעתי אל מוזיאון העיצוב. המוזיאון נמצא סמוך למדיטק, ומארח בכל פעם תערוכה אחרת. את התערוכה “צבע” אצרו יובל סער וליאורה רוזין (בנוסף לאוצרת הראשית של המוזיאון מיה דבש), והיא מציגה למעלה מ-50 עבודות של מעצבים ומעצבות ישראלים, כולל עבודות מקוריות שנוצרו במיוחד לתערוכה. התערוכה עוסקת בשאלות כיצד אנו מבינים, קולטים ומפרשים צבע וצבעוניות. 35 מעצבות ומעצבים ישראלים השתתפו בתערוכה ממגוון דיסציפלינות: עיצוב מוצר, טקסטיל, תקשורת חזותית, דיגיטל, אופנה, איור ועוד.

התלבטתי אם לבוא עם הילדים או בלעדיהם, ואני שמחה שהגעתי יחד איתם. בכניסה לתערוכה כל ילד קיבל חוברת משימות, שאותן ניתן למלא בהתאם להתקדמות בתערוכה (שימו לב שהחוברת מתאימה לגילאי 7 ומעלה).

(אביגיל נהנתה מאוד מהחוברת שהיא קיבלה בכניסה. צילום: שירה מילר)

התחלנו בגלריה התחתונה, שבה הוקרן על מסך ענק הסרט “צבע בהתהוות” של דן פרץ ואיליה מרכוס, שבו רואים את תהליך היצירה של העבודות המוצגות בגלריה התחתונה.

(“צבע בהתהוות” של דן פרץ ואיליה מרכוס. צילום: אלעד שריג)

לאחר מכן, ראינו את הפרויקטים השונים, אשר עוסקים בצבע כחומר, ובוחנים איך מתהווה הצבע דרך טכנולוגיות עכשוויות וחדשניות לצד מסורתיות. אחת העבודות היפות היא “אלף פרחים” של אורי שיפרין ענבי, שמציגה סדרת צלחות פורצלן, שנוצרו בטכניקת מילפיורי- שיטה עתיקה ליצירת אלמנטים דקורטיביים בזכוכית. על ידי ייצור פרופיל ארוך דמוי נקניק ובפריסתו נוצרים “חתכים” עם דוגמה נבחרת שניתנת לשכפול.

(“אלף פרחים” של אורי שיפרין ענבי. צילום: שירה מילר)

במסדרון ההיקפי חזינו בקשר שבין צבע לתרבות ולמדנו על טרנדים צבעוניים ועל הסיבות ההיסטוריות והתרבותיות לבחירה בצבע לייצוג רעיון. למשל, הסיבות לכך שצבעי הדגל הלאומי שלנו הם כחול-לבן ועוד.

(כומתות בכל הצבעים. צילום: שירה מילר)

במעלה המדרגות לגלריה העליונה צפינו בעבודת הוידאו של המעצב טל אוליאלתבנית בדיקה“, המתבססת על וידאו-מושיין של שקופית הפסקת השידורים האייקונית המקורית, שנוצרה לפני 90 שנה.

(עבודת הוידאו “תבנית בדיקה” של טל אוליאל. צילום: שירה מילר)

בגלריה העליונה ראינו עבודות ויצירות הממחישות כיצד סביבה וחוויה נוצרות באמצעות צבעים. למשל העבודה “תמונות בתערוכה” של סער פרידמן ומיכל לוי בשיתוף סוכנות המיתוג OPEN והפילהרמונית, מציגה יצירה שמנוגנת על ידי התזמורת הפילהרמונית הישראלית ומערכת צבעים שמגיבה לה.

(“תמונות בתערוכה”. צילום: אלעד שריג)

עבודות נוספות שאהבתי הן: המיצב “מפורק לשלם” של שים אדרי, שנותן הצצה מיקרוסקופית מוגדלת לתוך הבד הצבעוני שעיצב עם פינת ישיבה ואביזרים נוספים.

(“מפורק לשלם” של שים אדרי. צילום: שירה מילר)

פרויקט #FFFFFF של חברת העיצוב Designit TLV‘, שבוחן את הקשר בין טקסט לצבע ובין צבע לתרבות באמצעות תרגום של טקסטים נבחרים מהמרחב הישראלי לפלטת צבעים.

(#FFFFFF צילום: אלעד שריג)

העבודה “אנחנו בצבע” של נורית קוניאק וטל בלטוך, שמכילה חמישה מסכים המכילים זכרונות, רגעים ומצבים בתודעה הישראלית דרך הפריזמה הייחודית של חמישה צבעים: כחול, ירוק, צהוב, אדום וזהב.

(“אנחנו בצבע”. צילום: שירה מילר)

איור דיגיטלי של אורי טור שמאופיין בריבוי פרטים ובסקאלות צבעוניות.

(חלק מהאיור הדיגיטלי של אורי טור. צילום: שירה מילר)

עבודת הטקסטיל “צבע מאכל” של מיכל לוריא, שבוחנת את שולחן האוכל המקומי והמוקפד על ידי שימוש במפת שולחן, מפיות ופלייסמטים מודפסים.

(“צבע מאכל” של מיכל לוריא. צילום: שירה מילר)

העבודה “בחלום, הייתי רק ערימת בגדים” של דוד וקסלר, העוסקת בקשר שבין אופנה לסויות אקטואליות, פוליטיות וחברתיות, ועושה שימוש בחומרי טקסטיל מקומיים, שוקסלר מיחזר והשמיש מחדש.

(“בחלום, הייתי רק ערמת בגדים” של דוד וקסלר. צילום: אלעד שריגג)

רגע לפני סיום, נכנסנו אל מעבדת העיצוב, שם למדנו על הקשר בין צבע לעולם החי והצומח, ולבנות היצירתיות שלי ניתנה הזדמנות לצייר על גבי החלונות הגדולים ולצבוע את האיורים של נדב מצ’טה. האיורים עוסקים בחיבור בין צבע לטבע ועולם החי.

(צביעת ציורים על חלון במעבדת העיצוב. צילום: שירה מילר)

התערוכה “צבע” במוזיאון העיצוב חולון

18/7/24-31/12/24

רכישת כרטיסים דרך אתר מוזיאון העיצוב חולון

כתובת: גולדה מאיר 6 חולון

דמי כניסה לתערוכה:

מבוגרים: 45 ₪

נוער (11-17): 35 ₪

ילדים (5-10): 25 ₪

חיילים בשירות חובה, נכי צה”ל, שירות לאומי, סטודנטים ונכים: 30 ₪

אזרחים ותיקים תושבי ישראל: 50%

תושבי חולון: 32 ₪

ידידי מוזיאון העיצוב חולון, חברי אקו”ם וילדים עד גיל 5: חינם

שעות פתיחת התערוכה:

ראשון: סגור

שני: 10:00-16:00

שלישי: 10:00-20:00

רביעי, חמישי ושבת: 10:00-18:00

שישי: 10:00-14:00